461751385 8930004847024316 8112743766940678241 n - PNL

Într-o decizie fără precedent, CCR a admis contestațiile împotriva înregistrării candidaturii pe baza comportamentului și declarațiilor anterioare ale candidatei, afirmând că ele contravin Constituției. Decizia aduce un set de criterii de eligibilitate neprevăzute de lege, adăugând la dreptul de a fi ales noțiuni precum respectul față de Constituție și apărarea democrației.

Președintele PNL Iași a declarat recent, în cazul respingerii candidaturii Dianei Șoșoacă pentru alegerile prezidențiale, că decizia CCR nu este doar despre un candidat, ci despre o încălcare gravă a principiilor democratice și constituționale iar interpretarea Curții reprezintă o extindere abuzivă a competențelor sale.

„CCR a creat efectiv noi condiții de eligibilitate prin decizia sa, fără suport legislativ, ceea ce contravine principiului separării puterilor. Decizia permite CCR să intervină asupra oricărei candidaturi controversate, lucru care deschide drumul către arbitrariu și cenzură politică, după criterii instabile. Condițiile de „respect pentru Constituție” și „apărarea democrației” invocate de CCR sunt vagi, lăsând loc unei interpretări abuzive și subiective în cazul viitoarelor candidaturi.” – Alexandru Muraru, deputat și președinte PNL Iași.
De asemenea, președintele PNL Iași a sesizat jocul de culise făcut de PSD, prin oamenii puși la CCR, cu scopul de a-l împinge pe George Simion în turul II al prezidențialelor.
„Lideri ai PSD, cum ar fi Dan Nica, au vorbit cu trei zile înaintea deciziei CCR despre retragerea din cursa prezidențială a Dianei Șoșoacă și despre decizii ”interesante”. PSD a arătat, nu o dată, că este dispus să calce peste toate legile și principiile democratice pentru a obține funcția de președinte al României. Un PSD care deține întreaga putere este un pericol pentru România pentru că ce vedem acum este o ofensivă a social-democraților prin care este urmărită capturarea tuturor puterlor în stat. Românii trebuie să știe că prin acest joc, PSD se face responsabil de efectul politic al deciziei CCR, respectiv de ascensiunea extremiștilor. Această desfășurare de evenimente, cu anularea definitivă a candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale, arată că PSD și UDMR, prin reprezentanții lor în CCR, își dau mâna și crează un culoar liber pentru extremistul George Simion spre turul al doilea prezidențial. Pentru că voturile SOS pot merge acum către extremistul AUR.”, a mai spus Alexandru Muraru.

 

Distribuie acest articol, alege-ți platforma!