Angajamente pentru viitor

Vreau să împărtășesc cu voi inițiativa mea de a atrage fonduri din programul Connecting Europe Facility (CEF) pentru dezvoltarea infrastructurii în Iași și Moldova. În cadrul unei conferințe de presă, alături de Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, și Marius Sorin Dangă, vicepreședinte al Consiliului Județean Iași, am discutat despre beneficiile semnificative pe care acest program le poate aduce regiunii noastre.

Despre CEF

Connecting Europe Facility (CEF) este un program al Comisiei Europene care oferă finanțare directă pentru proiectele de infrastructură esențiale, având un buget dedicat de 25,8 miliarde de euro pentru sectorul transporturilor. Acest program vizează dezvoltarea rețelei de transport transeuropene (TEN-T), concentrându-se pe eliminarea verigilor lipsă și pe realizarea proiectelor transfrontaliere cu o valoare adăugată pentru Uniunea Europeană.

Beneficiile pentru România

Polonia a reușit să obțină 28% din bugetul CEF, demonstrând astfel potențialul acestui program de a finanța proiecte de infrastructură cruciale. România poate obține finanțare similară pentru proiecte cheie precum sectoare din Autostrada A8, inclusiv Podul de la Ungheni. Finanțarea CEF ar diminua presiunea asupra bugetului național și a Programului Operațional Transport.

Obiective pentru Viitor

România trebuie să aloce un minim de 2% din PIB pentru infrastructură începând din 2025. Acest obiectiv necesită un consens politic larg pentru a asigura finanțarea și implementarea proiectelor majore.

Angajamentul meu

Atragerea de fonduri prin programul CEF pentru infrastructura din Moldova reprezintă o prioritate pentru mine în calitatea mea de europarlamentar. Autostrada A8 este un proiect strategic nu doar pentru România, ci și pentru Europa, având un potențial maxim de dublă funcționalitate – militară și civilă – oferind o mobilitate unică pentru regiunea de Nord-Est și Republica Moldova.

Facem lobby pentru a convinge Comisia Europeană că Autostrada A8 trebuie să fie integrată în totalitate sau pe sectoare în finanțarea prioritară din CEF. Acest proiect strategic european nu doar că leagă o regiune de graniță și acoperă o verigă lipsă, dar creează și un coridor esențial pentru UE, oferind valoare adăugată unei regiuni care aspiră să devină stat membru al Uniunii Europene.

CMF 41240003

Distribuie acest articol, alege-ți platforma!